Erosie (Corrosie) en bruxisme

Er is een snelgroeiende groep patiënten die grote schade aan het kauwoppervlak van de tanden en kiezen veroorzaakt.De Leuvense Professor Lambrechts heeft het met een mooi woord biotribocorrosie genoemd. Daarbij verwijst bio naar een biologisch proces, waarbij tribo (wrijving) verwijst naar knarsen en klemmen en corrosie naar inwerking van sterk zuur.
Mits de gewoontes goed onder controle worden gebracht, is de schade aan het gebit tegenwoordig goed te behandelen.Het behandelresultaat wordt beschermd door ’s nachts een opbeetplaat te dragen. Een opbeetplaat, ook wel aangeduid als night guard beschermt de tanden en kiezen tegen de effecten van knarsen en klemmen door de krachten die vaak op een plaats in het gebit worden uitgeoefend, te verdelen over de hele tandboog. Desondanks blijken die gewoontes vaak heel hardnekkig en kunnen zij de zorgvuldig gemaakte restauraties opnieuw zwaar beschadigen. De gallery met de onderstaande foto’s uit mei 2006 laten de schade aan het gebit duidelijk zien.

Toch blijkt het mogelijk een goed restauratief resultaat te behalen, zoals te zien aan de volgende foto gallery. De rehabilitatie in composiet werd uitgevoerd in juni 2008. De eerste controle foto’s zijn van april 2010 en de vervolg controlefoto’s van november 2012. De betreffende patiënt heeft zijn spalk voor de nacht goed gedragen, zoals blijkt uit de verkleuring van de kunststof.