Verotte Tanden & Tandbederf: Het Begin & Het Einde

0 Comments 6:09 am

Rotte tanden kunnen zowel pijnlijk als gênant zijn. “Rotte tanden” is een andere manier om tanden te beschrijven die zijn aangestast door ernstig tandbederf. Tandbederf is vaak het gevolg van het eten van suikerrijke of zetmeelrijke voeding en het niet volgen van een goede mondverzorgingsroutine. Tandbederf begint met gaatjes, maar – als je er vroeg bij bent – is het makkelijk om erger te voorkomen.

Rotte Tanden Oorzaken

Als de tanden niet regelmatig worden gereinigd, vormen mondbacteriën een laag kleverige tandplak die zich ophoopt en het tandglazuur kan oplossen. Als het glazuur is weggesleten, vallen bacteriën en tandplak het zachtere tandbeen in de tand aan, en vervolgens de tandpulpa in het midden van de tand. In het laatste stadium van tandbederf ontwikkelt zich een uiterst pijnlijke infectie in de pulpa die zich onder de tand en in het tandvlees kan verspreiden. Rotte tanden kunnen uiteindelijk zelfs een kaakontsteking veroorzaken; vóór de uitvinding van antibiotica leidde deze aandoening zelfs regelmatig tot de dood van een patiënt.

Symptomen van rotte tanden

De symptomen van rotte tanden zijn kiespijn, gevoelige tanden en pijn bij het bijten of het eten van zoet, warm of koud voedsel. U kunt ook gaatjes in de tanden zien en ze kunnen wit, bruin of zwart verkleurd zijn. Als het tandbederf ernstig is, kan het uw dagelijks leven belemmeren. Als er een infectie is ontstaan, kunt u zwellingen en pus zien, en de pijn kan zo erg zijn dat u niet meer kunt eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies en een tekort aan voedingsstoffen. Bovendien kunnen rotte tanden breken of uitvallen.

Behandelingen voor rotte tanden

Rotte tanden kan snel leiden tot een infectie die gevaarlijk kan worden in andere delen van het lichaam, waaronder het kaakbot. De behandeling hangt af van de mate waarin uw tanden zijn verrot:

  • Als het tandbederf zich niet heeft verspreid naar de tandpulpa, kan uw tandarts eventuele gaatjes nog vullen.
  • Als de pulpa wel is aangetast, kan de tandarts de tandpulpa verwijderen in een wortelkanaalbehandeling en de tand vervolgens vullen met steriel tandheelkundig materiaal.
  • Als de holte zo groot is dat de tandstructuur verzwakt, maken tandartsen vaak een kunstmatige bedekking, een kroon, die de rest van de tand beschermt.
  • Als de tand zo sterk is aangetast dat hij niet meer te redden is en moet worden getrokken, kan de tandarts de tand vervangen door een kunsttand, een implantaat of een tandbrug. Een heel stel boven- of ondertanden kan worden vervangen door implantaten of kunstgebit.

Uw tandarts kan de voor- en nadelen van elke optie met u bespreken voordat u akkoord gaat met de behandeling, maar wacht niet met het maken van een afspraak als uw tanden ernstig door tandbederf zijn aangetast. Een tandinfectie kan snel uitgroeien tot een levensbedreigende aandoening die sepsis (bloedvergiftiging) wordt genoemd, aldus het Amerikaanse Sepsis Alliance. Bloedvergiftiging is de reactie van het lichaam op een infectie en veroorzaakt vermoeidheid en chronische pijn, wat soms kan leiden tot amputaties, orgaanfalen en zelfs tot het overlijden van een patiënt.

Rotte tanden voorkomen

Een regelmatige dagelijkse mondverzorgingsroutine helpt voorkomen dat tandbederf terugkomt en kan voorkomen dat het in de eerste plaats gebeurt! Poets uw tanden ’s ochtends en ’s avonds en flos ze één keer per dag om tandplak te verwijderen. Spoel twee keer per dag met een mondspoelmiddel zoals Listerine of Perio-Aid die tandplak aanzienlijk verminderen. Ga daarnaast om de zes maanden naar de tandarts voor een professionele reiniging en controle om verdere problemen in de kiem te smoren.

Rotte tanden is geen probleem dat u voor u uit kunt schuiven. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het bederf erger en kan het leiden tot een ernstige infectie. Ga onmiddelijk naar de tandarts als uw tanden ernstig zijn aangetast. Bij rotte tanden is het goedkoper – en minder pijnlijk – om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Post

AlgemeenAlgemeen

De Zonnenberg Tandartspraktijk is een gespecialiseerde tandartspraktijk gebaseerd op uitgebreide restauratieve tandheelkunde met vaste en uitneembare constructies, al dan niet op implantaten. Onderdeel van de uitgebreide restauratieve tandheelkunde is de adhesieve tandheelkunde, ook wel esthetische tandheelkunde genoemd. Daarnaast biedt de implantologie de mogelijkheid (alle) verlorengegane

Uncategorized